Begeleiding thuis

Heb je behoefte aan praktische en sociale hulp in het dagelijks leven? Wij kunnen je dan helpen met begeleiding. Bij een korte of lichte hulpvraag kun je als eerste terecht bij de brede basisvoorziening.

Is de brede basisvoorziening in jouw situatie niet voldoende? Dan kijken we samen naar andere vormen van begeleiding. De begeleiding kan individuele hulp thuis zijn. Of ondersteuning in een groep. Dit laatste heet dagbesteding.

Bij begeleiding thuis komt jouw begeleider regelmatig langs. Hij of zij kan je helpen om bijvoorbeeld je huis en leven op orde te houden. Denk aan hoe je je huis opgeruimd en schoon houdt. En het onderhouden van sociale contacten. Ook kan de begeleider je helpen je uitgaven op een rij te zetten. Of samen met jou bedenken wat je in je vrije tijd kunt doen. De begeleiders ondersteunen je, zodat jezelf je zaken kunt regelen. Zij geven geen therapie of behandeling. Als je dat nodig hebt, kan een begeleider je helpen om dit te regelen.

In sommige gevallen lukt het ook niet meer om zelfstandig te wonen met begeleiding thuis. Soms is er (tijdelijk) ondersteuning nodig gedurende de hele dag. Is dit bij jou ook zo? Dan kan je begeleider of je behandelaar om andere woonplek voor je vragen. Een woonplek waarbij deze hulp de hele dag aanwezig is. Dit heet beschermd wonen.

Wat kan ik zelf regelen?

Hulp van ons is een aanvulling op wat jezelf kunt of zelf kunt regelen. Is de hulp uit je omgeving niet genoeg? Dan kun je hulp van ons krijgen.

Hulp aanvragen

Met onderstaand formulier kun je een melding doen voor begeleiding thuis. Ook iemand uit jouw omgeving kan deze melding doen. Heb je een Wmo-melding gedaan? Dan nemen we contact met je op voor het maken van een afspraak. Tijdens een persoonlijk gesprek praat je over de hulp die je nodig hebt. Wij bekijken of je in aanmerking komt voor een Wmo-maatwerkvoorziening.

Meldingsformulier maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Onafhankelijke cliëntondersteuning

Vind je het lastig om te praten met een medewerker van de Wmo? Bijvoorbeeld omdat je het moeilijk vindt voor jezelf op te komen? Dan kun je vragen naar onafhankelijke cliëntondersteuning via MEE Veluwe

Zorg in natura

Kom je in aanmerking voor een Wmo-maatwerkvoorziening? Dan kunnen wij een hulpverlener inschakelen. Samen met de hulpverlener regelen we de administratie en de kosten van de begeleiding. Dit noemen we zorg in natura. Bij zorg in natura kun je kiezen uit verschillende zorgaanbieders. Wij kunnen je vertellen welke zorgaanbieders dit zijn, maar je kunt ook zelf op zoek naar een zorgaanbieder. Op de website van onze zorgregio zie je welke zorgaanbieders een contract met ons hebben.

Persoonsgebonden budget

Een persoonsgebonden budget (PGB) is een geldbedrag. Daarmee kun je zelf begeleiding inhuren. Je moet dan zelf op zoek naar een hulpverlener. Je maakt dan afspraken over het werk dat ze doen en de kosten.

Kosten

Voor begeleiding thuis betaal je een eigen bijdrage.

Meer informatie

Weet je niet zeker of je in aanmerking komt voor begeleiding thuis? Of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op.

Kijk ook eens bij de informatie over maatschappelijk werk als je (tijdelijk) hulp nodig hebt. Bijvoorbeeld bij problemen in het gezin, opvoedingsvragen en depressieve klachten. Ook bij geldproblemen, rouw, verdriet, relatieproblemen of echtscheiding kan het maatschappelijk werk je helpen.

Heb je verpleging en verzorging thuis nodig? Een wijkverpleegkundige kan dit voor je verzorgen. Kijk op verzorging thuis voor meer informatie.