Dagbesteding

In het leven zijn mensen dagelijks zinvol bezig. Als je jong bent, ga je naar school. Daarna ga je werken of zorg je voor je gezin. Het kan zijn dat het niet meer lukt om zinvol bezig te zijn. Je hebt dan geen daginvulling meer.

Heb je daar wel behoefte aan? Dan kun je je bij ons melden of bij de brede basisvoorziening voor dagbesteding. Bij je melding kijken we naar persoonlijke wensen en mogelijkheden. De brede basisvoorziening organiseert verschillende activiteiten die kunnen helpen bij het krijgen van een zinvolle daginvulling. Is de hulp vanuit de brede basisvoorziening niet meer voldoende? Dan kan de gemeente een indicatie afgeven voor dagbesteding. Ook kan dagbesteding mantelzorgers ontlasten, bijvoorbeeld bij dementie.

Wat kan ik zelf regelen?

Hulp van ons is een aanvulling op wat jezelf kunt. En op wat je familie, vrienden en buren kunnen doen. Is de hulp uit je omgeving niet genoeg? Dan kun je van ons hulp krijgen.

Hulp aanvragen

Met onderstaand formulier kun je een melding doen voor dagbesteding. Ook iemand uit jouw omgeving kan deze melding doen. Heb je een Wmo-melding gedaan? Dan nemen wij contact met je op voor het maken van een afspraak. Tijdens een persoonlijk gesprek praat je over de hulp die je nodig hebt. Wij bekijken of je in aanmerking komt voor een Wmo-maatwerkvoorziening.

Meldingsformulier maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Onafhankelijke cliëntondersteuning

Vind je het lastig om te praten met een medewerker van de Wmo? Bijvoorbeeld omdat je het moeilijk vindt voor jezelf op te komen? Dan kun je vragen naar onafhankelijke cliëntondersteuning.

Zorg in natura

Kom je in aanmerking voor een Wmo-maatwerkvoorziening? Dan kunnen wij een hulpverlener inschakelen. Wij regelen dan samen met de hulpverlener de administratie en de kosten van de begeleiding. Dit noemen we zorg in natura.

Bij zorg in natura kun je kiezen uit verschillende zorgaanbieders. Wij kunnen je vertellen welke zorgaanbieders mogelijk zijn. Maar je kunt ook zelf op zoek naar een zorgaanbieder. Je kunt op de website van onze zorgregio zien welke zorgaanbieders een contract met ons hebben.

Persoonsgebonden budget

Een persoonsgebonden budget (PGB) is een geldbedrag. Daarmee kun jezelf dagbesteding regelen. Je moet zelf op zoek naar een dagbestedingsplek. En je maakt zelf de afspraken met de instelling over bijvoorbeeld de kosten.

Kosten

Voor dagbesteding betaal je een eigen bijdrage.

Meer informatie

Weet je niet zeker of je in aanmerking komt voor dagbesteding? Of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op.

Kijk ook eens bij de informatie over maatschappelijk werk als je (tijdelijk) hulp nodig hebt. Bijvoorbeeld bij problemen in het gezin, opvoedingsvragen of depressieve klachten. Ook bij geldproblemen, rouw, verdriet, relatieproblemen of echtscheiding kan het maatschappelijk werk je helpen.