Mantelzorg

Mantelzorgers zijn mensen die langdurig en intensief voor iemand uit hun omgeving zorgen. Dat kan bijvoorbeeld een partner, kind, ouder, vriend of kennis zijn. De zorg is nodig vanwege bijvoorbeeld ziekte, een beperking, stoornis of verslaving.

Mantelzorgers geven deze zorg omdat ze een persoonlijke band hebben met degene voor wie ze zorgen. Ze worden hier niet voor betaald.

Jonge mantelzorger

Is er bij jou thuis iemand ziek, in de war of met een beperking? En ben je jonger dan 24 jaar? Dan ben je een jonge mantelzorger. Zorgen voor een ander is mooi, maar als je je te veel zorgen maakt of niet toekomt aan je eigen leven dan kan het ook zwaar zijn. Voor informatie en advies of het ontmoeten van andere jonge mantelzorgers kun je contact opnemen met het Steunpunt Mantelzorg van Stichting Welzijn Hattem.

Ondersteuning voor mantelzorgers

U verleent met liefde de zorg aan uw naaste. Dit combineert u waarschijnlijk met de zorg voor uw eigen gezin of huishouden en misschien wel een betaalde baan. Dit kan zwaar zijn of op termijn zwaarder worden. De gemeente vindt het belangrijk dat u daarbij ondersteuning krijgt. U kunt hiervoor terecht bij het Steunpunt Mantelzorg van Stichting Welzijn Hattem. De mantelzorgconsulente van het steunpunt kan u informeren en adviseren en een luisterend oor bieden. Daarnaast weet zij de weg in de wereld van zorg en welzijn en kan zij u doorverwijzen naar andere partijen als dit nodig is. Ook is het mogelijk en soms wenselijk om de zorg tijdelijk uit handen te geven. U kunt vragen naar de mogelijkheden.

Meer informatie

Meer weten over mantelzorg, of hulp aan mantelzorgers?

Stichting Welzijn Hattem
Daendelsweg 2 (MFC De Marke)
8051 DX Hattem

T (038) 443 28 81
I www.swhattem.nl
E info@swhattem.nl

Waardering voor mantelzorgers

Mantelzorgers doen werk van grote waarde. De gemeente Hattem geeft mantelzorgers daarom elk jaar een financiële blijk van waardering van € 100. Krijgt u zorg of ondersteuning van een mantelzorger? Meld hem of haar dan aan voor dit mantelzorgcompliment. Lees meer over het mantelzorgcompliment.

Jaarlijks besteedt het Steunpunt Mantelzorg aandacht aan de landelijke dag van de mantelzorg op 10 november. Wilt u op de hoogte blijven, schrijft u zich dan in als mantelzorger bij Stichting Welzijn Hattem en ontvang twee keer per jaar de nieuwsbrief.

Vrijwilligersverzekering, ook voor mantelzorgers

Vrijwilligers en mantelzorgers kunnen tijdens hun werkzaamheden schade veroorzaken of een ongeluk krijgen. Om de financiële gevolgen hiervan te dekken, hebben alle gemeenten een vrijwilligersverzekering afgesloten bij Centaal Beheer. Alle vrijwilligers en mantelzorgers zijn automatisch via deze regeling verzekerd. Zij zijn niet zelf aansprakelijk voor de kosten van een schade of ongeval. Lees meer over de vrijwilligersverzekering.