Hulp bij het huishouden

Lukt het u en/of uw huisgenoten niet altijd om zelf uw huishouden te doen? Door bijvoorbeeld ziekte, een ongeval of ouderdom? Vaak is het mogelijk om dit met mensen in uw eigen omgeving op te lossen. Maar dit is niet altijd het geval. Dan is ondersteuning in de vorm van hulp bij het huishouden een oplossing.

Schoon en leefbaar huis

Een huishoudelijke hulp doet het huishoudelijke werk dat u zelf niet kunt doen of regelen. Het resultaat is belangrijk, namelijk dat uw huis schoon en leefbaar is. Een schoon huis wil niet zeggen dat alle ruimten en/of objecten wekelijks schoongemaakt hoeven te worden. Het betekent dat uw huis periodiek schoongemaakt wordt, zodat het niet vervuilt. Het onderhoud van een tuin, boodschappen doen, extra bevuiling als gevolg van een huisdier of de ramen buiten wassen horen in principe niet tot huishoudelijke ondersteuning. 

Samen het huis schoonhouden

Iedereen die samen in een woning woont, is verantwoordelijk voor het functioneren van het huishouden. Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt op basis van gezinssamenstelling, drukke werkzaamheden, lange werkweken of persoonlijke opvattingen over het verrichten van huishoudelijke werkzaamheden. 

Ook de inrichting van uw woning en planning van huishoudelijke werkzaamheden vallen onder eigen verantwoordelijkheid. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het voorbereiden van de was en het inrichten van uw woning. Zorg dat er makkelijk schoongemaakt kan worden. Zorg dat spullen worden opgeruimd. Dit heeft effect op de wijze waarop wordt schoongemaakt. 

Wat kan ik zelf regelen?

Hulp van de gemeente is een aanvulling op wat u zelf kunt of zelf kunt regelen. Bijvoorbeeld:

  • Begin met bedenken wat er in uw huishouden moet gebeuren en hoe vaak. Zo krijgt u het overzicht. Sommige klusjes komen dagelijks terug, zoals de afwas. Andere klusjes kunnen wekelijks gedaan worden.
  • Verspreid de klusjes over de week. Dan kost het u per keer wat minder inspanning. Zo voelen de klusjes misschien niet meer als een hele berg werk.
  • Regel een particuliere hulp.
  • Schaf handige hulpmiddelen aan die het huishoudelijk werk makkelijker maken. Denk aan een verhoger voor de wasmachine, een strijkdeken, een rolveger of een uitschuifsteel om uw ramen te lappen. Of aangepaste wasknijpers, voor als u niet meer genoeg knijpkracht heeft. Zo zijn er nog meer hulpmiddelen te krijgen. Kijk eens op de website hulpmiddelenwijzer.nl of scouters.nl. De meeste hulpmiddelen zijn te koop via internet of in de winkel.

Hulp aanvragen

Komt u er met deze informatie en hulp van familie of buren niet uit? Dan kunt u met onderstaand formulier een melding doen voor hulp bij het huishouden. Ook iemand uit uw omgeving kan deze melding doen. Hebt u een Wmo-melding gedaan? Dan neemt een medewerker van de gemeente contact met u op voor het maken van een afspraak. Tijdens een persoonlijk gesprek praat u over de hulp die u nodig hebt. De gemeente bekijkt of u in aanmerking komt voor een Wmo-maatwerkvoorziening. Hulp bij het huishouden is een voorziening uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Meldingsformulier maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Onafhankelijke cliëntondersteuning

Vindt u het lastig om te praten met een medewerker van de Wmo? Bijvoorbeeld omdat u het moeilijk vindt voor uzelf op te komen? Dan kunt u vragen naar onafhankelijke cliëntondersteuning via MEE Veluwe

Zorg in natura

Komt u in aanmerking voor een Wmo-maatwerkvoorziening? Dan kan de gemeente een hulpverlener inschakelen. De gemeente en de hulpverlener regelen samen de administratie en de kosten van de begeleiding. Dit noemen we zorg in natura.

Bij zorg in natura kunt u kiezen uit verschillende zorgaanbieders. De medewerkers van de Wmo kunnen u vertellen welke zorgaanbieders mogelijk zijn. Ook kunt u zelf op zoek naar een zorgaanbieder. U kunt op de website van onze zorgregio zien welke zorgaanbieders een contract hebben met de gemeente Hattem.

Persoonsgebonden budget

Een persoonsgebonden budget (PGB) is een geldbedrag. Daarmee kunt u zelf huishoudelijke hulp inhuren. U moet zelf op zoek naar een huishoudelijke hulp. En u maakt zelf de afspraken met hem of haar over het werk dat hij of zij doet. Ook maakt u zelf afspraken over de kosten. De medewerkers van de Wmo kunnen u meer vertellen over het PGB.

Kosten

Voor hulp bij het huishouden betaalt u een eigen bijdrage.

Meer informatie

Weet u niet zeker of u in aanmerking komt voor hulp bij het huishouden? Of wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op.