Hulp bij het huishouden

Lukt het jou en/of je huisgenoten niet altijd om zelf het huishouden te doen? Door bijvoorbeeld ziekte, een ongeval of ouderdom? Vaak is het mogelijk om dit met mensen in je eigen omgeving op te lossen. Maar dit is niet altijd het geval. Dan is ondersteuning in de vorm van hulp bij het huishouden een oplossing.

Schoon en leefbaar huis

Een huishoudelijke hulp doet het werk dat jijzelf niet kunt doen. Of niet zelf kunt regelen. Het resultaat is belangrijk, namelijk een schoon en leefbaar huis. Dat wil niet zeggen dat er elke week schoongemaakt hoeft te worden. Het betekent dat je huis periodiek schoongemaakt wordt, zodat het niet vervuilt. Het onderhoud van een tuin of boodschappen doen vallen daar in principe niet onder. Net als extra bevuiling als gevolg van een huisdier of de ramen buiten wassen.

Samen het huis schoonhouden

Iedereen die samen in huis woont, is verantwoordelijk voor het huishouden. Er wordt geen onderscheid gemaakt op basis van gezinssamenstelling, drukke werkzaamheden of lange werkweken of persoonlijke opvattingen over het doen van huishoudelijke klusjes. Ook de inrichting van je woning en planning van huishoudelijke werkzaamheden vallen onder je eigen verantwoordelijkheid. Denk bijvoorbeeld aan het voorbereiden van de was en het inrichten van je woning. Zorg dat er makkelijk schoongemaakt kan worden. En zorg dat spullen worden opgeruimd. Dat scheelt enorm.

Wat kan ik zelf regelen?

Hulp van ons is een aanvulling op wat jezelf kunt of zelf kunt regelen. Bijvoorbeeld:

  • Bedenk wat er in je huishouden moet gebeuren en hoe vaak. Zo krijg je goed overzicht. Sommige klusjes komen dagelijks terug, zoals de afwas. Andere klusjes kunnen wekelijks gedaan worden.
  • Verspreid de klusjes over de week. Zo voelen de klusjes misschien niet meer als een heleboel werk.
  • Regel een particuliere hulp.
  • Schaf handige hulpmiddelen aan die het huishoudelijk werk makkelijker maken. Denk aan een verhoger voor de wasmachine, een strijkdeken, een rolveger of een uitschuifsteel om de ramen te lappen. Of aangepaste wasknijpers, voor als je niet meer genoeg knijpkracht hebt. Zo zijn er nog meer hulpmiddelen verkrijgbaar. Kijk eens op hulpmiddelenwijzer.nl of scouters.nl. De meeste hulpmiddelen zijn online te koop of in de winkel.

Hulp aanvragen

Kom je er met deze informatie en hulp van familie of buren niet uit? Dan kun je met onderstaand formulier een melding doen voor hulp bij het huishouden. Ook iemand uit jouw omgeving kan deze melding doen. Heb je een Wmo-melding gedaan? Dan nemen we contact met je op voor het maken van een afspraak. Tijdens een persoonlijk gesprek praat je over de hulp die je nodig hebt. Wij bekijken of je in aanmerking komt voor een Wmo-maatwerkvoorziening. Hulp bij het huishouden is een voorziening uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Meldingsformulier maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Onafhankelijke cliëntondersteuning

Vind je het lastig om te praten met een medewerker van de Wmo? Bijvoorbeeld omdat je het moeilijk vindt voor jezelf op te komen? Dan kun je vragen naar onafhankelijke cliëntondersteuning via MEE Veluwe

Zorg in natura

Kom je in aanmerking voor een Wmo-maatwerkvoorziening? Dan kunnen wij een hulpverlener inschakelen. Samen met de hulpverlener regelen we de administratie en de kosten van de begeleiding. Dit noemen we zorg in natura. Bij zorg in natura kun je kiezen uit verschillende zorgaanbieders. Wij kunnen je vertellen welke zorgaanbieders dit zijn, maar je kunt ook zelf op zoek naar een zorgaanbieder. Op de website van onze zorgregio zie je welke zorgaanbieders een contract met ons hebben.

Persoonsgebonden budget

Een persoonsgebonden budget (PGB) is een geldbedrag. Daarmee kun je zelf huishoudelijke hulp inhuren. Je moet dan zelf op zoek naar een huishoudelijke hulp. Je maakt dan afspraken over het werk dat gedaan moet worden en de kosten.

Kosten

Voor hulp bij het huishouden betaal je een eigen bijdrage.

Meer informatie

Weet je niet zeker of je in aanmerking komt voor hulp bij het huishouden? Of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op.