Hulp bij het huishouden

Iedereen wil zo lang mogelijk thuis wonen. Maar soms kan iemand door ziekte, een beperking of ouderdom het huishouden niet zelf doen. Wanneer niemand in uw omgeving u kan helpen, is hulp bij het huishouden een oplossing.

Wat doet de hulp?

Uw huishoudelijke hulp doet het huishoudelijke werk dat u zelf niet kunt doen of regelen. Bijvoorbeeld:

  • stoffen en stofzuigen van de woon- en slaapkamer
  • schoonmaken van de badkamer, keuken en wc
  • vloeren dweilen
  • wassen en strijken

Wat kan ik zelf regelen?

Hulp van de gemeente is een aanvulling op wat u zelf kunt. En wat uw familie, vrienden en buren kunnen doen. Is de hulp uit uw omgeving niet genoeg? Dan kunt u hulp krijgen van de gemeente. Hulp bij het huishouden is een voorziening uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Hulp aanvragen

Met onderstaand formulier kunt u een melding doen voor hulp bij het huishouden. Ook iemand uit uw omgeving kan deze melding doen. Hebt u een Wmo-melding gedaan? Dan neemt een medewerker van de gemeente contact met u op voor het maken van een afspraak. Tijdens een persoonlijk gesprek praat u over de hulp die u nodig hebt. De gemeente bekijkt of u in aanmerking komt voor een Wmo-maatwerkvoorziening.

Meldingsformulier maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Onafhankelijke cliëntondersteuning

Vindt u het lastig om te praten met een medewerker van de Wmo? Bijvoorbeeld omdat u het moeilijk vindt voor uzelf op te komen? Dan kunt u vragen naar onafhankelijke cliëntondersteuning via MEE Veluwe

Zorg in natura

Komt u in aanmerking voor een Wmo-maatwerkvoorziening? Dan kan de gemeente een hulpverlener inschakelen. De gemeente en de hulpverlener regelen samen de administratie en de kosten van de begeleiding. Dit noemen we zorg in natura.

Bij zorg in natura kunt u kiezen uit verschillende zorgaanbieders. De medewerkers van de Wmo kunnen u vertellen welke zorgaanbieders mogelijk zijn. Ook kunt u zelf op zoek naar een zorgaanbieder. U kunt op de website van onze zorgregio zien welke zorgaanbieders een contract hebben met de gemeente Hattem.

Persoonsgebonden budget

Een persoonsgebonden budget (PGB) is een geldbedrag. Daarmee kunt u zelf huishoudelijke hulp inhuren. U moet zelf op zoek naar een huishoudelijke hulp. En u maakt zelf de afspraken met hem of haar over het werk dat hij of zij doet. Ook maakt u zelf afspraken over de kosten. De medewerkers van de Wmo kunnen u meer vertellen over het PGB.

Kosten

Voor hulp bij het huishouden betaalt u een eigen bijdrage.

Meer informatie

Weet u niet zeker of u in aanmerking komt voor hulp bij het huishouden? Of wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op.