PlusOV

Kun je door een ziekte of een beperking niet reizen met het openbaar vervoer? Ben je voor je vervoer afhankelijk van anderen, maar kan niemand je helpen? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor een Wmo-indicatie voor het regiovervoer van PlusOV.

Wat kan ik zelf regelen?

Hulp van ons is een aanvulling op wat jezelf kunt. En op wat jouw familie, vrienden en buren voor je kunnen doen. Ook andere instanties kunnen je misschien een oplossing bieden. Bijvoorbeeld:

  • Voor Mekaar organiseert vrijwilligersvervoer voor inwoners van Hattem die geen eigen vervoersmogelijkheid hebben.
  • vervoer van en naar je werk. Informeer hierover bij je werkgever of uitkeringsinstantie (UWV).
  • vervoer naar medische instellingen. Informeer hierover bij je zorgverzekeraar.

PlusOV

Kom je er met deze informatie en hulp van familie of buren niet uit? Dan kun je met onderstaand formulier een melding doen voor een Wmo-pas voor het gebruik van PlusOV. Het aanvragen van een vervoersvoorziening is een voorziening uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Binnen de regio haalt en brengt PlusOV je waar je maar wilt. PlusOV is niet gebonden aan haltes of stations. Je kunt met PlusOV naar een bestemming reizen op maximaal 40 kilometer van je woning. 

Voor vervoer buiten de regio kun je een Valys-pas aanvragen via www.valys.nl. Dit is een landelijke regeling voor reizigers met een mobiliteitsbeperking die sociaal-recreatieve uitstapjes buiten de eigen regio willen maken. Op de website van Valys lees je meer over de voorwaarden om deze pas te kunnen aanvragen. Om in aanmerking te komen voor een Valys-pas kan Valys je vragen om een verklaring van de gemeente. Je kunt dan contact opnemen met een Wmo-medewerker. Dit is niet in alle situaties nodig.

Vervoersvoorziening aanvragen

Met onderstaand formulier kun je een melding doen voor een vervoersvoorziening. Ook iemand uit jouw omgeving kan deze melding voor je doen. Heb je een Wmo-melding gedaan? Dan nemen wij contact met je op voor het maken van een afspraak. Tijdens een persoonlijk gesprek praat je over de hulp die je nodig hebt. Wij bekijken of je in aanmerking komt voor een Wmo-maatwerkvoorziening.

Meldingsformulier maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Onafhankelijke cliëntondersteuning

Vind je het lastig om te praten met een medewerker van de Wmo? Bijvoorbeeld omdat je het moeilijk vindt voor jezelf op te komen? Dan kun je vragen naar onafhankelijke cliëntondersteuning via MEE Veluwe

Zorg in natura

Kom je in aanmerking voor een Wmo-maatwerkvoorziening? Dan kunnen wij een vervoersvoorziening voor je regelen. De gemeente en PlusOV regelen samen de betaling van de kosten. Dit noemen we zorg in natura.

Kosten

Voor het gebruik van PlusOV betaal je een ritbijdrage. Daarnaast betaal je eenmalig kosten voor een pas. Bij het reserveren van de rit krijg je gelijk te horen hoeveel een rit kost. Je betaalt de ritten maandelijks achteraf via een vaste machtiging (incasso).

Meer informatie

Weet je niet zeker of je in aanmerking komt voor PlusOV? Of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op.