Dementievriendelijke gemeente

Wij willen een dementievriendelijke gemeente zijn. Een gemeente waarin mensen met dementie gewoon boodschappen doen en naar hun kerk, vereniging of bibliotheek gaan. En waarin de gemeenschap bijspringt wanneer zij het even niet meer weten.

Het aantal mensen met dementie stijgt, ook in Hattem. Mensen met (beginnende) dementie kunnen op dit moment bij het Geheugensteunpunt terecht. Voor advies en informatie. Maar ook voor de gezelligheid, actief bezig zijn en om elkaar te ondersteunen. Om als gemeente echt dementievriendelijk te zijn, is nog een stap extra nodig. Denk bijvoorbeeld aan trainingen voor inwoners, vrijwilligers, mantelzorgers en ondernemers in Hattem. Ook het organiseren van bijeenkomsten voor betrokkenen en professionals horen daarbij. Dat organiseren we samen met het Netwerk Dementie Oost-Veluwe

Samen bereiken we meer

Een grote groep ondernemers en zorginstellingen heeft in 2020 een intentieverklaring ondertekend. Ze helpen mee om van Hattem een dementievriendelijke gemeente te maken.
Zo maken we ons samen sterk om:

  • Inwoners bewust te maken van de impact van dementie. Niet alleen voor mensen met dementie, maar ook voor hun directe omgeving en op de samenleving als geheel;
  • Inwoners te informeren over dementie. Op deze manier wordt de kennis vergroot en kunnen mensen de signalen van dementie herkennen. Daarnaast weet men waar mensen met dementie en hun mantelzorgers terecht kunnen voor hulp en ondersteuning.

We hebben elkaar nodig om van Hattem een dementievriendelijke gemeente te maken. Heb je nog niet getekend en wil je graag meedoen? Laat ons dit dan weten. Hoe meer organisaties en ondernemers meedoen, hoe beter!

Ook voor inwoners worden er (gratis) trainingen verzorgd waarin deelnemers leren hoe om te gaan met mensen met dementie. Kijk op www.swhattem.nl/geheugensteunpuntdementie

Intentieverklaring dementievriendelijke gemeente

Meer informatie

Wil je meer weten over een dementievriendelijke Hattem? Neem dan contact op met één van de leden van de werkgroep:

Lokale werkgroep Samen dementievriendelijk Hattem

Ton Hulsebos, belangenbehartiger Alzheimer NL, afdeling Oost Veluwe, gemeente Hattem
(06) 57069399, t.hulsebos@alzheimervrijwilligers.nl

Janine Verduijn, coördinator Geheugensteunpunt bij Stichting Welzijn Hattem
(06) 83934473, hattem@hetgeheugensteunpunt.nl

Ria Kisteman, casemanager dementie bij Driezorg
(06) 50172828, r.kisteman@driezorg.nl

Wereld Alzheimer Dag 2023

Lees hier de serie artikelen in het kader van Wereld Alzheimer Dag 2023, die in augustus en september 2023 in huis-aan-huisblad de Hattemer stonden.