Dementievriendelijke gemeente

Gemeente Hattem wil een dementievriendelijke gemeente zijn. Een gemeente waarin mensen met dementie gewoon boodschappen doen en naar hun kerk, vereniging of bibliotheek gaan. En waarin de gemeenschap bijspringt wanneer zij het even niet meer weten.

Het aantal mensen met dementie stijgt, ook in Hattem. Mensen met (beginnende) dementie kunnen op dit moment bij het Geheugensteunpunt terecht. Voor advies en informatie, gezelligheid, actief bezig zijn en om elkaar te ondersteunen. Om als gemeente echt dementievriendelijk te zijn, is nog een stap extra nodig. Denk bijvoorbeeld aan trainingen voor inwoners, vrijwilligers, mantelzorgers en ondernemers in Hattem. Ook het organiseren van bijeenkomsten voor betrokkenen en professionals, die we als gemeente samen organiseren met het Netwerk Dementie Oost-Veluwe, horen hierbij.

Samen bereiken we meer

Een grote groep ondernemers en zorginstellingen heeft in februari 2020 een intentieverklaring ondertekend om mee te helpen om van Hattem een dementievriendelijke gemeente te maken.
Zo maken we ons samen sterk om:

  • Inwoners bewust te maken van de impact van dementie voor mensen met dementie, hun directe omgeving en op de samenleving als geheel;
  • Inwoners te informeren over dementie zodat kennis wordt vergroot, men de signalen van dementie kan herkennen en men weet waar mensen met dementie en hun mantelzorgers terecht kunnen voor hulp en ondersteuning.

We hebben elkaar nodig om van Hattem een dementievriendelijke gemeente te maken. Hebt u nog niet getekend en wilt u graag meedoen? Laat dit aan ons weten. Hoe meer organisaties en ondernemers meedoen, hoe beter!

Ook voor inwoners worden er (gratis) trainingen verzorgd waarin deelnemers leren hoe om te gaan met mensen met dementie. Kijk op www.swhattem.nl/geheugensteunpuntdementie

Intentieverklaring dementievriendelijke gemeente

Meer informatie

Wilt u meer weten over een dementievriendelijke Hattem? Neem dan contact op met één van de leden van de werkgroep:

Lokale werkgroep Samen dementievriendelijk Hattem

Marjan Kok, Alzheimer Nederland, afdeling Oost-Veluwe
(06) 23917852, m.kok@alzheimervrijwilligers.nl

Janine Verduijn, coördinator Geheugensteunpunt bij Stichting Welzijn Hattem
(06) 83934473, hattem@hetgeheugensteunpunt.nl

Ria Kisteman, casemanager dementie bij Driezorg
(06) 50172828, r.kisteman@driezorg.nl