Rolstoel

Hebt u door ziekte, een ongeval of ouderdom tijdelijk of langdurig problemen met lopen? Een rolstoel kan dan een oplossing zijn om u in en om huis te verplaatsen.

Hebt u voor een korte tijd een rolstoel nodig? Bijvoorbeeld omdat u uw been gebroken hebt en moet herstellen? En duurt dit waarschijnlijk niet langer dan 3 tot 6 maanden? Dan kunt u voor een rolstoel terecht bij de kortdurende uitleen van bijvoorbeeld Medipoint of Vegro.

Hebt u voor langere tijd een rolstoel nodig? Dan kunt u een aanvraag doen bij de gemeente.

Soorten rolstoelen

Deze rolstoelen kunt u aanvragen:

  • handbewogen rolstoel (u gebruikt uw handen en armen om te rijden)
  • duwwandelwagen (iemand anders moet u helpen om te rijden)
  • elektrische rolstoel
  • kinderrolstoel

Wat kan ik zelf regelen?

Hulp van de gemeente is een aanvulling op wat u zelf kunt. En op wat uw familie, vrienden en buren kunnen doen. Is de hulp uit uw omgeving niet genoeg? Dan kunt u hulp krijgen van de gemeente. Het aanvragen van een rolstoel is een voorziening uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Rolstoel aanvragen

Met onderstaand formulier kunt u een rolstoel aanvragen. Ook iemand uit uw omgeving kan deze melding doen. Hebt u een Wmo-melding gedaan? Dan neemt een medewerker van de gemeente contact met u op voor het maken van een afspraak. Tijdens een persoonlijk gesprek praat u over de hulp die u nodig hebt. De gemeente bekijkt of u in aanmerking komt voor een Wmo-maatwerkvoorziening.

Meldingsformulier maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Onafhankelijke cliëntondersteuning

Vindt u het lastig om te praten met een medewerker van de Wmo? Bijvoorbeeld omdat u het moeilijk vindt voor uzelf op te komen? Dan kunt u vragen naar onafhankelijke cliëntondersteuning via MEE Veluwe

Zorg in natura

Komt u in aanmerking voor een Wmo-maatwerkvoorziening? Dan kan de gemeente via één van de hulpmiddelenleveranciers een rolstoel voor u regelen. De gemeente en de hulpmiddelenleverancier regelen samen de betaling en de kosten van de rolstoel. Dit noemen we zorg in natura.

Persoonsgebonden budget

Een persoonsgebonden budget (PGB) is een geldbedrag. Daarmee kunt u zelf een rolstoel regelen. U moet zelf op zoek naar een geschikte rolstoel. De medewerkers van de Wmo kunnen u meer vertellen over het PGB.

Kosten

Voor een rolstoel betaalt u geen eigen bijdrage.

Meer informatie

Weet u niet zeker of u in aanmerking komt voor een rolstoel? Of wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op.