Vrijwilligersverzekering

Vrijwilligers en mantelzorgers kunnen tijdens hun werkzaamheden schade veroorzaken of een ongeluk krijgen. Om de financiële gevolgen hiervan te dekken, hebben wij een vrijwilligersverzekering afgesloten bij Centraal Beheer.

Alle vrijwilligers en mantelzorgers zijn automatisch via deze regeling verzekerd. Je bent dan niet zelf aansprakelijk voor de kosten van een schade of ongeval.

Schadeformulier VNG Vrijwilligerspolis

Onderdelen verzekering

Deze vrijwilligersverzekering bestaat uit:

 • Ongevallenverzekering vrijwilligers en mantelzorgers
 • Aansprakelijkheidsverzekering vrijwilligers en mantelzorgers
 • Persoonlijke eigendommenverzekering vrijwilligers en mantelzorgers
 • Rechtsbijstandverzekering vrijwilligers en mantelzorgers
 • Aansprakelijkheidsverzekering rechtspersonen
 • Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering vrijwilligers
 • Verkeersaansprakelijkheidsverzekering rechtspersonen

Voorwaarden

In de volgende gevallen ben je automatisch verzekerd via de gemeentelijke vrijwilligersverzekering:

 • Je doet onverplicht en onbetaald vrijwilligerswerk voor een vereniging of organisatie. Dit doe je voor anderen of voor de samenleving, waarbij je een maatschappelijk belang dient. Dit geldt ook voor eenmalige activiteiten.
 • Je bent mantelzorger en verleent langdurig en intensief zorg. Dit doe je minimaal 8 uur per week.
 • Je bent scholier en neemt deel aan een maatschappelijke stage.
 • Je doet vrijwilligerswerk als tegenprestatie voor je uitkering.

Schade verhalen op eigen verzekering

Heb je zelf al een verzekering? Dan gaat deze verzekering voor de vrijwilligersverzekering als er schade is. Jouw eigen verzekering handelt dan de schadeclaim af. Dit geldt ook als de organisatie waarvoor je vrijwilligerswerk doet een eigen verzekering heeft. Dit geldt niet voor ongevallen. Krijg je een ongeval? Dan kun je dit direct melden bij de vrijwilligersverzekering.

Uitzonderingen

Vrijwilligers bij de brandweer en politie vallen niet onder deze vrijwilligersverzekering. Voor hen gelden speciale regelingen.

Schade melden

Heb je schade? Je kunt dan een schadeformulier VNG Vrijwilligerspolis online invullen en versturen. Kijk voor de voorwaarden eerst op www.centraalbeheer.nl/vrijwilligers.

Meer informatie

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Centraal Beheer Achmea, telefoonnummer (055) 579 81 64. Of kijk op www.centraalbeheer.nl/vrijwilligers.

Hulp bij het invullen van het aanvraagformulier

Heb je hulp nodig bij het invullen van het (online) aanvraagformulier? Dan kun je contact opnemen met Op KO€RS. Dit is een dienst van Stichting Welzijn Hattem. Op KO€RS ondersteunt je onder andere bij het invullen van formulieren. Kijk voor meer informatie en contactgegevens op www.swhattem.nl/opkoers.