Bijstandsuitkering

Heb je niet genoeg inkomen of vermogen om van te leven? Dan heb je recht op bijstand. Daarvoor gelden een paar voorwaarden.

Voorwaarden bijstand

Je hebt recht op bijstand als je voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • Je woont in de gemeente Hattem.
  • Je mag in Nederland verblijven.
  • Je hebt niet genoeg inkomen of eigen vermogen om van te leven. Ben je getrouwd, of woon je samen met je partner of met iemand anders? En deel je de woonkosten? Dan tellen het inkomen en het eigen vermogen van deze persoon mee. Dit heet de ‘kostendelersnorm’.
  • Je kunt geen andere uitkering krijgen.
  • Je zit niet in de gevangenis of een huis van bewaring.
  • Je doet mee aan activiteiten die de gemeente je aanbiedt om werk te vinden.

Bijstandsuitkering aanvragen

Je kunt een aanvraag voor een bijstandsuitkering online aanvragen met DigiD. Wij nemen na ontvangst van je aanvraag contact met je op voor het maken van een afspraak.

Bijstanduitkering aanvragen

Vermogenstoets bijstand

Om te bepalen of je recht hebt op bijstand, kijken wij naar je financiële situatie. Dit heet een vermogenstoets. Heb je meer spaargeld of vermogen dan toegestaan? Dan kun je hiervan leven. Je hebt geen recht op bijstand totdat dit geld op is.

Daarnaast is je vermogen niet hoger dan:

  • € 7.575 voor een alleenstaande;
  • € 15.150 voor een alleenstaande ouder;
  • € 15.150 voor gehuwden/samenwonenden.

Geen vermogenstoets

Krijg je een WW-uitkering? Als je na je 50e werkloos bent geworden, geldt er geen vermogenstoets.

Heb je een eigen huis?

Een eigen huis is ook vermogen. Wij beoordelen daarom hoeveel vermogen er in je woning zit. Daarbij kijken we naar de overwaarde van je huis. Dit is de waarde die je huis nu heeft, min de nog niet afgeloste hypotheek. Wanneer de overwaarde meer is dan € 63.900 kan dit gevolgen hebben voor je uitkering.

Zelfstandigen

Ben je zelfstandige of wil je een eigen bedrijf starten? Neem dan contact op met het Regionaal Bureau Zelfstandigen in Zwolle.

Jongeren

Voor jongeren tot 27 jaar die een bijstandsuitkering aanvragen, geldt een ‘zoektijd’ van vier weken. Tijdens de zoektijd onderzoek je of je nog een opleiding kunt doen. Misschien heb je dan recht op studiefinanciering. Als dat zo is, krijg je geen bijstandsuitkering. Daarnaast moet je actief op zoek naar werk.

Deze zoektijd gaat in op de dag van aanmelden via het online formulier: bijstandsuitkering aanvragen Je moet je daarna wel binnen 3 werkdagen bij ons melden. Meld je je later bij ons? Dan gaat de zoektijd ook dan pas in.

Dak- en thuislozen

Ben je dak- of thuisloos? Dan kun je een uitkering aanvragen in een centrumgemeente. De dichtstbijzijnde centrumgemeente is Zwolle.

Hoogte bijstand

De bijstandsnorm bepaalt hoeveel bijstand je minimaal krijgt. Wil je precies weten hoeveel je krijgt? Wij kunnen dit voor je berekenen.