Vervangende zorg (respijtzorg)

Geef je mantelzorg aan je kind, partner, ouder of aan iemand anders? Dan kun je misschien vervangende zorg (respijtzorg) regelen. Dan neemt iemand anders de zorg een tijdje van jou over.

Waarom respijtzorg?

Mantelzorgers zorgen soms 24 uur per dag en jarenlang voor hun naaste. Om dat vol te kunnen houden, is het belangrijk om af en toe even pauze te nemen van de zorg. Maar dat is alleen mogelijk als iemand anders die zorg overneemt. Respijtzorg biedt die mogelijkheid. Het is een middel om overbelasting te voorkomen.

Vormen van respijtzorg

Er bestaan verschillende vormen van respijtzorg. Het is zowel buitenshuis mogelijk als thuis. Een beroepskracht kan de respijtzorg uitvoeren. Maar ook iemand uit je eigen netwerk. Of uit het netwerk van degene voor wie je zorgt. Ook kan een vrijwilliger de respijtzorg uitvoeren.

De inzet van respijtzorg kan incidenteel zijn of structureel. Ook kan het gaan om een gezamenlijke vakantie van de mantelzorger en de zorgvrager. Daarbij neemt iemand anders de verzorging tijdens de vakantie over.

Aanvraag

Je kunt bij verschillende organisaties terecht voor respijtzorg:

  • Stichting Welzijn Hattem, Steunpunt Mantelzorg kan je ondersteunen bij je mantelzorgtaken.
  • MantelzorgNL is de koepelorganisatie voor mantelzorgers. Iedereen die belangeloos voor een naaste zorgt, kan bij MantelzorgNL terecht. MantelzorgNL geeft informatie, advies en biedt een luisterend oor.
  • De landelijke stichting Handen in huis kan je ook hulp bieden.
  • Sommige aanvullende zorgverzekeringen vergoeden respijtzorg. Informeer hiernaar bij je eigen zorgverzekering.

Ondersteuning vanuit de gemeente

Wil je jouw mantelzorgtaken tijdelijk door iemand anders over laten nemen? Wij kijken graag samen met jou naar de mogelijkheden. Jouw persoonlijke situatie is hierbij van belang. Wij willen graag voorkomen dat jij als mantelzorger je taken niet meer kunt volhouden.

Doe een Wmo-melding