Het vaccineren voor de meningokokken ACWY gaat weer van start

Het is belangrijk om nu te vaccineren tegen Meningokokken ACWY. Dit heeft even stilgelegen in verband met de coronacrisis. Langer uitstellen kan niet want deze bacterie komt in Nederland voor. Je kan er ernstig ziek van worden. Het vaccineren gaat nu op afspraak en niet meer in groepsverband. We houden ons daarbij aan de richtlijnen van het RIVM zodat het vaccineren veilig wordt uitgevoerd.

Wat is meningokokkenziekte?

De meningokokkenziekte wordt veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Als de bacterie in je neus zit kun je een ander besmetten zonder zelf ziek te zijn. De bacterie wordt via de lucht, door hoesten en niezen, of door zoenen van mens op mens overgedragen. Meestal word je niet ziek van de meningokok. Heel soms komt de bacterie wel verder in je lichaam. via je bloed of zenuwstelsel. Je wordt dan snel heel ziek door een hersenvliesontsteking of een bloedvergiftiging. Sinds 2015 worden ieder jaar meer mensen ernstig ziek door de meningokokkenziekte. Ook gaan er ieder jaar meer mensen aan dood.

Prik tegen de meningokokkenziekte

Sinds 2018 hebben de meeste jongeren die dat jaar 14 zijn geworden, een (gratis) prik gekregen die hen beschermt tegen deze ernstige ziekte.

Hoe werkt de prik?

Met 1 prik (vaccin) in je bovenarm ben je voor minimaal 5 jaar beschermd. Je kunt dan niet ziek worden van de meningokok en je kunt anderen niet besmetten. De prik duurt maar kort en is minder eng dan je misschien denkt. Soms voelt de plek van de prik daarna een beetje hard of wordt je huid rondom de prik wat rood. Je kunt gewoon naar school of sporten. Je hoeft ook geen tabletje tegen de pijn te nemen voordat je de prik haalt of na afloop.

Meer informatie

Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website www.ggdnog.nl