Vaccineren tegen Meningokokken ACWY

Alle jongens en meiden krijgen in het jaar dat ze 14 worden een uitnodiging voor een vaccinatie tegen meningokokkenziekte (Men ACWY).

Waar en wanneer?

GGD Noord- en Oost-Gelderland start in januari weer met vaccineren tegen meningokokken ACWY. Jongens en meisjes die hiervoor in aanmerking komen, krijgen een persoonlijke uitnodiging van het RIVM. In deze uitnodiging staat hoe je een afspraak kan maken voor de vaccinatie.

Inhaalvaccinaties

De GGD biedt 4-18 jarigen de mogelijkheid om gemiste vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma in te halen. Neem hiervoor contact op met GGD Noord- en Oost-Gelderland via 088 443 3100 doorkiesnummer 3 (werkdagen tussen 8.00 en 12.00u). Voor meer informatie over vaccinaties bij de GGD ga naar: www.ggdnog.nl.

Wat is meningokokkenziekte?

Meestal word je niet ziek van de meningokok. Heel soms komt de bacterie wel verder in je lichaam. Je kan dan hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging krijgen. Dat zijn ernstige ziekten. Soms zijn mensen zo ziek door de bacterie dat ze dood gaan. Gelukkig is de kans dat je ziek wordt van de meningokokbacterie heel klein.

Hoe kom je aan meningokokkenziekte?

De meningokokbacterie verspreidt zich via de lucht en kan zo in je keel of neus terechtkomen. Door hoesten, niezen en zoenen kun je besmet worden. Op plekken waar mensen dicht bij elkaar zitten, kun je elkaar dus gemakkelijk besmetten. Als je ziek wordt, is dat meestal enkele dagen na de besmetting.

Waarom nu vaccineren?

Uit onderzoek blijkt dat je vanaf 14 jaar meer kans loopt om de meningokok in je keel of neus te hebben. Ook verspreiden jongeren van 14 tot 20 jaar de bacterie gemakkelijk. Daarom krijgen alle jongeren van 14 jaar de prik aangeboden.

Meer informatie

Voor meer informatie over de meningokokken-vaccinatie: www.rijksvaccinatieprogramma.nl

Heb je vragen over vaccinaties? Ga naar rijksvaccinatieprogramma.nl/vragen