Vaccineren tegen HPV-kanker

GGD Noord- en Oost-Gelderland start vanaf 18 maart weer met vaccineren tegen HPV. Alle jeugdigen krijgen in het jaar dat ze 10 worden een uitnodiging voor een vaccinatie tegen het HPV (humaan papillomavirus).

Wat is HPV?

HPV is een besmettelijk virus, dat eenvoudig overgedragen wordt via handen, huid, mond en seks. Er zijn verschillende typen HPV-infecties, maar typen 16 en 18 leiden het vaakst tot kanker. Baarmoederhalskanker is de bekendste, maar ook kanker bij de vagina, schaamlippen, anus, aan de penis en in de mond- en keelholte komen voor. 

De vaccinatie werkt het beste als een kind nog niet in aanraking gekomen is met het virus, daarom krijgen jeugdigen in het jaar dat ze 10 worden een uitnodiging. Daarnaast draagt vaccineren bij aan de bescherming van de bevolking tegen HPV en HPV-gerelateerde kanker: hoe meer mensen immuun zijn voor een infectie, hoe kleiner de kans is op verspreiding.

Inhaalvaccinaties

De GGD biedt 4-18 jarigen de mogelijkheid om gemiste vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma in te halen. Neem hiervoor contact op met GGD Noord- en Oost-Gelderland via 088 443 31 00 doorkiesnummer 3 (werkdagen tussen 8.00 en 12.00 uur). Zie ook www.ggdnog.nl

Meer informatie

Voor meer informatie over de HPV-vaccinatie: rijksvaccinatieprogramma.nl/vaccinaties/hpv.