Leven met dementie in Hattem 3

Blijven meedoen

Het is een feit, 1 op de 5 mensen krijgt dementie, ook in jouw omgeving. Het is voor mensen met dementie belangrijk dat zij zo lang mogelijk kunnen blijven meedoen en genieten. Alle Hattemers kunnen eraan bijdragen dat mensen met dementie zich verbonden blijven voelen met onze samenleving. Daarvoor is het belangrijk dat je dementie kunt herkennen en weet hoe je mensen met dementie kunt helpen.

Dementie herkennen 

Merk je dat iemand steeds opnieuw dezelfde vragen stelt, het lastig vindt om gewone handelingen uit te voeren zoals een boodschap doen, verdwaalt op zijn of haar vaste route of slecht op woorden of namen kan komen? Dat kan wijzen op dementie. Er zijn meer signalen waar je op kunt letten. Op www.samendementievriendelijk.nl staat een overzicht. 

GOED omgaan met dementie

Laat mensen altijd in hun waarde en geef ze de kans om zelf te beslissen. Neem dus niet de regie over, maar kijk wat je voor iemand kunt betekenen. De GOED-methode helpt en is ook nog eens een handig ezelsbruggetje:

  • Geruststellen. Door op kalme toon te praten, jezelf voor te stellen en te zeggen wat je gaat doen. Vermijd correcties, creëer een veilige omgeving en wees bemoedigend in het contact.
  • Oogcontact. Maak contact en controleer of je begrepen wordt. Gebruik korte zinnen en stel eenvoudige vragen (één vraag per keer). Stel geen vragen over het recente verleden.
  • Even meedenken met de persoon met dementie doe je door te vragen of je mag helpen. Leef mee met de ideeën en wensen van de persoon en betrek hem of haar bij de oplossing. Benoem wat je gaat doen.
  • Dankjewel! Bedank de persoon dat jij hebt mogen helpen. En dankjewel dat jij iemand hebt geholpen. Zo help je mee Hattem dementievriendelijker te maken.

Wil je hiermee oefenen? Op www.samendementievriendelijk.nl kun je de gratis online training GOED omgaan met dementie volgen. Deze duurt 15 minuten. 

Zo maak je een mooi gebaar

Ken je een mede-Hattemer met dementie? Je kunt diegene op allerlei manieren tot steun zijn. Drink bijvoorbeeld eens een kopje koffie samen of houd hem of haar gezelschap. Blijf diegene meenemen naar de sportvereniging of naar een andere vertrouwde hobby of activiteit waar jullie altijd samen naartoe gingen. Je kunt ook samen een ommetje maken, in de tuin werken, foto’s van vroeger bekijken, muziek luisteren of liedjes zingen. 

Vergeet ook de mantelzorgers niet. Vraag eens hoe het gaat en hoe je kunt helpen. Dat kan praktisch zijn door klusjes in huis of tuin te doen, een maaltijd te koken of de hond uit te laten. Je kunt ook een luisterend oor bieden, samen een eindje wandelen of iets leuks doen.